Geschiedenis

Langa Deepak

INTRODUCTIE

Langa (Deepak) is geboren in Paramaribo en gedurende zijn jeugd opgegroeid en op school geweest te Flora A. Ondanks een broer en een zus, is Langa als enigst kind opgevoed door zijn moeder. Door zijn eenzaamheid en verveeldheid thuis zocht hij gedurende zijn jeugd veel avontuur buitenshuis. Voor zijn moeder was het geen makkelijke klus om hem binnenshuis te houden, en zo bracht hij de grootste gedeelte op straat door. Op zijn 13e werd hij als minderjarige opgepakt wegens betrokkenheid bij een misdrijf en kwam in de gevangenis terecht: Santo Boma.`

Waar het allemaal begon

DE CEL

Een minderjarige die in de cel terecht kwam kreeg in die tijd een straf van onbepaalde tijd, en met goed gedrag kon je na minimaal 2 jaar vrijkomen. Mede door zijn vriendelijkheid en hulpvaardigheid kon hij als de jongste in die tijd toch veel vrienden maken. Het knippen begon ook in de gevangenis. Eens in de tijd kwam er een staatskapper en die behandelde ieders haar door een tondeuse overheen te halen op hetzelfde maat. De gevangenen vonden de knipstijl helemaal niks, maar hadden geen andere keus.

Gaf zijn doorbraak

ZIJN EERSTE KNIPBEURT

Een zeker Kries O. vroeg op een dag aan Langa of hij niet kon proberen zijn haren te knippen. Zonder aarzeling stemde Langa mee toe, en al gauw werd een schaar en kam voor hem geregeld en kon hij beginnen aan een opdracht dat zijn leven zou veranderen: op een zonnige dag maakte Langa tussen toeschouwers in Santo Boma een compleet nieuwe kapsel voor Kries O. Gewoon uit het niets bereikte hij een goed resultaat en een ieder die zijn kunsten gezien had was onder indruk van zijn talent voor knippen. Het duurde ook niet lang dat vrijwel elke gevangene tot zelfs cipiers bij hem terecht ging voor knippen..

Na 2 jaar

WAT ER GEBEURDE

Na 2 jaar in Santo Boma kwam Langa op 20 augustus 1991 vrij. Zijn moeder was tijdens zijn opsluiting naar Nederland vertrokken. Op verzoek van haar moest Langa dan naar Nickerie verhuizen, omdat zijn resterende familie daar woonde. Hij vertrok dus rechtstreeks vanuit Santo Boma naar Nickerie, te Clarapolder, en trok in bij familie. Het duurde niet lang dat hij verhuisde naar Nieuw-Nickerie, waar zijn broer op kamers woonde, achter een groot huis van de baas, aan de Oost-Kanaalstraat.

Was geboren

EEN NIEUWE AMBITIE

Hij maakte nieuwe vrienden (Rishie en Dev), en standaard uitgerust met een kam en schaar in zijn broekzak volgde hij steeds zijn intuïtie en was meestal op straat. Knippen was een hobby en dat deed hij voor weinig: sigaretten, wat wisselgeld of een maaltijd was genoeg.

Hoe het begon

FIGUREN

De volgende fase in zijn leven begon. Slenterend door de straten van Nickerie met een schaar en kam in zijn achterzak bezocht Lange zijn klanten aan huis. Ook ging hij zijn geluk zoeken in diverse steden in Guyana en Frans-Guyana. Het scheren van figuren begon ook zo. In Guyana (op zijn 18e), in het dorpje Windsor Forest langs de kust van de Demarara, waar veel Hindoestanen wonen, kwam een keer een klant die vroeg of het mogelijk was zijn naam te schrijven op zijn hoofd.

Van Langa

DE EERSTE VERDIENSTEN

De creativiteit van Lange werd op dat moment op de proef gesteld (in Guyana deden figuurtjes hun intree) en het duurde niet lang voordat hij een eigen, nieuwe stijl ontwikkelde. Hij vertrok weer, met meer ervaring naar Nickerie en naarmate hij bekender werd en zijn klantenkring, of beter gezegd vriendenkring groter werd, besloot Langa op een dag te gaan knippen voor 5 surinaamse gulden (welk jaar), onder een palmboom aan de West-Kanaalstraat. Inmiddels was er een gezin gesticht en woonde hij op kamers in Nieuw Nickerie.

Aan de Kanaalstraat

DE EERSTE BARBERSHOP

Met het overlijden van zijn broer kreeg Langa een grote klap in zijn gezicht. Knippen begon zijn werk te worden. Mensen kwamen langs om te knippen en betaalden ook ervoor. Na een poosje gewerkt te hebben onder de kokosboom en wat geld opzij gezet te hebben, zette langa een skelet van een huis neer. Een toekomst zag hij al zitten in een barbershop, maar de zekerheid was er nog niet. Heel langzaam maar zeker werd de barbershop gebouwd en zodoende was Langa’s Barbershop geboren aan de Kanaalstraat.

Nu vandaag de dag

MAGIC HAIRZ DEN HAAG

Alle vrienden in Nickerie hebben meegeholpen met de bouw. Radjoe M. construeerde de eerste barbierstoel voor Langa vanuit een frame van een metalen bed. Zo begonnen eerst heel veel vrienden te komen, jonge mensen, grote mensen etc. en werd Lange steeds bekender. Vakantiegangers uit Nederland kwamen ook knippen en vertelden verhalen over kappers in Nederland. Het werd een droom van Lange om ooit in Nederland een eigen kapperzaak te beginnen. Na zijn relatiebreuk vertrok Lange naar Nederland op vakantie en besloot hier te blijven en zo het verleden achter te kunnen laten. Hier werkte hij vervolgens voor diverse werkgevers en leerde zijn huidige vrouw kennen. Langzaam maar zeker werd zijn droom op 1 juni 2011 werkelijkheid: Opening van Magic Hairz in Den-Haag.

//]]>